Kettlebell blog

Kettlebell Beach Bootcamp 2

Op zaterdag 2 september om 9:30 “we will lift, sledge, carry and rock kettlebells at the beach”.
It won’t be easy, but it will be fun!
Bring a friend, you will need her/him.

Voor wie: Alle leden Rotterdam Kettlebell Academy en vrienden/familie.
Waar: Strand Nesselande bij het klimrek/fietsenrek (einde van de boulevard).
Start: 09:30
Inschrijven: Reserveringssysteem.
Vrienden: Even doorgeven via info@kettlebellrotterdam.nl of whatsapp 06-22465155.
Kosten: Gratis.

PS: De reguliere trainingen vervallen die dag.

Change. Yes you can.

Van kantoor zoutzak tot kettlebell lifter.
Want een kettlebell is meer dan alleen een kettlebell.

Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met een “tool” die een kettlebell wordt genoemd en zondag 18 juni 2017 werd ik met diezelfde tool Nederlands Kampioen Kettlebell Sport. Dit is mijn verhaal tot nu toe.

Wat kan er veel veranderen in laten we zeggen 5 jaar tijd. Maar dat ik op mijn 41e nog eens Nederlands Kampioen zou worden in iets, was toen ondenkbaar. Ik trainde al een paar jaar met de kettlebell, maar eind 2014 ging ik op bezoek bij de wereldkampioen kettlebell sport Anton Anasenko, die bij Ewout Staartjes van Kettlebell Sport Holland in Deventer een workshop kwam geven. Ik weet het nog heel goed. Zware kettlebells tillen was voor mij geen probleem, 24kg en 28kg gingen mij goed af, maar na 5 minuten in deze workshop stond ik met een 8kg en 10kg in mijn hand. Ik begreep er niks van. Waarom hield ik het niet vol? Wat was er anders? Anton riep steeds “pendulum, pendulum…”, maar ik snapte er geen bal van. Het liet mij ook niet los.

De nog jonge kettlebell sport wereld in Nederland was voor mij toen nog onbekend terrein. Ik nam een besluit en ging in het buitenland verder opzoek waar ik meer kon leren. Ik reisde daarvoor naar Engeland en de Faeröer Eilanden en leerde bij de IKFF de technische details over het trainen en coachen in kettlebell sport. Daarnaast behaalde ik ook mijn kettlebell trainer certificaat bij de Kettlebell Sportbond Nederland (KSBN) en daarmee rolde ik ook langzaam de kettlebell sport wereld in Nederland binnen. In de tussentijd stampte ik de Rotterdam Kettlebell Academy uit de grond, richtte het Rotterdam Kettlebell Sport Team op en binnenkort start ik zelf een kettlebell trainers opleiding en hoop zo al mijn kennis en ervaring te mogen delen met de rest van Nederland en misschien wel de wereld.

De kettlebell is meer dan alleen een kettlebell

Maar… er gebeurde meer, veel meer. Ik was voor deze jaren ondernemer, verveeld maar vooral ook gefrustreerd door mijn dagelijkse bezigheden. Het lampje ging branden na 37 jaar, want deze maatschappij is gestrest. De grootste drijfveer is economisch gericht (bezit, geld en hebzucht) en daar wilde ik niet meer aan meedoen.

Daarom besloot ik bovenstaande pad te bewandelen en kwam er achter dat je met minder ook veel kunt doen. De dikke mercedes, drie motoren en ook zeker mijn zogenaamde gelukkige huwelijk bleken niks waard. Het “geneuzel” op kantoor met zinloze vergaderingen, in een wereld waar Nederland elkaar alleen maar adviseert, was ik zat. Het fysiek als mens iets kunnen wordt steeds zeldzamer in deze maatschappij en daar wilde ik verandering in brengen.

De economie groeit weer, iedereen is weer enorm druk, mental coaches schieten door de stress in de maatschappij uit de grond en als eerste wordt dan gezonde voeding en sport overgeslagen, want we hebben het zo ontzettend druk. Ik heb geleerd dat juist NIET te doen, maar juist tijd voor jezelf te nemen en de juiste voeding i.c.m. krachttraining is daar uitermate geschikt voor.

Ik hou van simpele dingen en resultaat, “because results give joy en satisfaction!
En daar komt de kettlebell om de hoek, “because the kettlebell is a tool to get results!

Kettlebells geven resultaat

Het besluit om eens heel goed te worden in één ding bracht het gewenste resultaat. Zo simpel is het, want eenvoud is zeer krachtig. Niet alleen het Nederlands Kampioenschap kwam, maar veel belangrijker nog het volgende:

Ik ontmoette nieuwe vrienden over de gehele wereld, dat is iets wat ik nooit had gedacht en ik weet zeker dat daar nog veel meer bij gaan komen. Bij de Rotterdam Kettlebell Academy trainen allemaal mensen, nee vrienden, die voor elkaar open staan. Oprecht, eerlijk en vooral open, en dat was voor mij totaal nieuw en een gehele openbaring. Allemaal een verschillend doel, maar gericht op hetzelfde: to get results. Van huismoeder tot top atleet, iedereen op zijn eigen niveau. En dat vind ik geweldig om mee te mogen maken.

Inzicht in de juiste “echt” gezonde voeding. En nee, niet een croissantje met sinaasappelsap, een broodje gezond of een bakje yoghurt. Echte voeding, vers, groen, plantaardig, suikervrij, glutenvrij, lactosevrij, etc… Geen rare diëten, niet honger lijden, niet alleen maar smoothies en/of calorieën tellen. Er is een hele wereld en industrie/economie gecreëerd rondom afvallen en gezondheid en het is nog big business ook.

Ik geef je één tip, want eenvoud is krachtig: Just eat real food and exercise !!!

Mijn lichaam werd sterk en momenteel word ik mentaal ook steeds sterker. Ben niet of nauwelijks ziek geweest de afgelopen jaren en voel mij gewoon goed. Ben nooit moe en het energie niveau is erg hoog. Onderstaande film inspireerde mij heel veel.

Na twee jaar coachen en trainer zijn is mijn “coaches eye” ook enorm ontwikkeld en zie ik heel veel. Binnen een paar seconden zie ik bij een sporter die bij mij komt trainen waar de verbeterpunten zitten. Ik ben het kettlebell spelletje gaan snappen, begrijp eindelijk wat Anton bedoelde met “pendulum”, zie veel waarde in kleine dingen en ben heel simpel gaan leven, want de kracht zit toch echt in de eenvoud.

PS: Twee jaar geleden stond ik in mijn achtertuin met twee kettlebells van 24kg. 6-10 herhalingen in de bewegingen clean & jerk waren een aanslag op mijn conditie en kracht. Nu 2 jaar later, in diezelfde beweging Nederlands Kampioen 2x 24kg. Change… Yes you can!

Op kantoor (At the office)
Training achtertuin
Gewonnen prijzen afgelopen 2 jaar
In beter shape

3 Kettlebell workouts

Ga je lekker op vakantie? Hier nog 3 kettlebell workouts voor als je wilt trainen op vakantie.

Niet op vakantie? We zijn bijna heel de zomer open. Kom langs voor een gratis kettlebell proeftraining. Meld je nu aan via: https://kettlebellrotterdam.nl/gratis-kettlebell-proeflessen/

3 Kettlebell workouts op vakantie

NK Kettlebell Sport 2017 Longcycle Trainingsschema

Op zondag 18 juni 2017 werd het NK Kettlebell Sport 2017 gehouden. Bij dit Nederlands kampioenschap kettlebell sport deed ik mee met het onderdeel “two arm longcycle” (talc) en eindige op de eerste plaats.

Eén van mijn belangrijkste doelen is om het trainen met kettlebells en dan met name kettlebell sport bekender te maken. Om het niveau daarbij in Nederland, bij zowel het trainen met kettlebells voor algemene doeleinden als het trainen voor kettlebell wedstrijden (kettlebell sport), te verhogen, betekent dit dat je informatie en kennis moet delen.

Daarom heb ik besloten om mijn kettlebell sport longcycle trainingen naar het NK Kettlebell Sport 2017 te delen voor iedereen om te laten zien hoe een atleet in deze discipline traint.

Waar eigenlijk heel de kettlebell sport wereld in Nederland zijn trainingen haast niet of nauwelijks deelt via bijvoorbeeld social media, doe ik dit bewust wel. Daarom is deze blog ook o.a. een oproep aan alle kettlebell sport atleten in Nederland om meer van je trainingen online te laten zien. Ik weet namelijk zeker dat de meeste atleten immers hetzelfde doel als ik hebben: kettlebell sport bekender en groter maken.

Heb je vragen over het schema, of wil je zelf trainen met kettlebells of je eventueel voorbereiden op kettlebell sport wedstrijden, neem dan gerust contact op met de Rotterdam Kettlebell Academy of met Barry Andre. Woon je niet in de buurt of ben je niet altijd in de gelegenheid om bij ons te komen trainen? Maar wil je wel gebruik maken van onze professionele kennis en vaardigheden in het trainen met kettlebells? Dan is personal training op afstand d.m.v. online begeleiding ook een optie.

NK Kettlebell Sport 2017 Longcycle Trainingsschema

NK Kettlebell Sport 2017 doel

Doel: Longcycle 2x 24kg 60 tot 70 reps
Frequentie: 3 trainingen per week
Start: 18 april 2017

Kettlebell Sport warming-up

5 minuten fullbody foam roll (schouders, rug, billen, hamstrings, kuiten, etc…)
10 minuten joint mobility
5 minuten hardlopen/cardio
5x rechts / 5x links 16kg kettlebell clean
5x rechts / 5x links 16kg kettlebell one arm longcycle (clean + jerk)
5x rechts / 5x links 20kg kettlebell clean
5x rechts / 5x links 20kg kettlebell one arm longcycle (clean + jerk)
5x rechts / 5x links 24kg kettlebell clean
5x rechts / 5x links 24kg kettlebell one arm longcycle (clean + jerk)
5x 2x 24kg kettlebell clean
5x 2x 24kg kettlebell two arm longcycle (clean + jerk)
30s sprint 2x 24kg kettlebell two arm longcycle (clean + jerk)

Kettlebell Sport cooling-down

10 minuten stretching
5 minuten fullbody foam roll

Kettlebell Sport Longcycle Trainingsschema

Longcycle Training 01
Longcycle 2x 24kg
1 min on / off max pace
1 min on / off previous max pace – 3 reps
x 5 sets

Assistance GPP training:
5×5 Squat
5×5 Deadlift
3 min rackhold 2x 26kg
1 min overhead hold 2x 20kg
20 min recovery cardio/run

Longcycle Training 02
Longcycle 2x 26kg 1:30 max pace
Rest 2:30
Longcycle 2x 26kg 1:30 max pace
Rest 2:30
Longcycle 2x 24kg 3:30 max pace

Assistance GPP training:
20 reps x 3-4 sets Overhead press
20 reps x 3-4 sets Bent over rows
20 min recovery cardio/run

Longcycle Training 03
Longcycle 2x 24kg 1:00 8rpm
Rest 1:00
Longcycle 2x 20kg 2:00 8rpm
Rest 1:00
Longcycle 2x 24kg 3:00 8rpm
Rest 1:00
Longcycle 2x 20kg 4:00 8rpm
Rest 1:00
Longcycle 2x 24kg 3:00 8rpm
Rest 1:00
Longcycle 2x 20kg 2:00 8rpm
Rest 1:00
Longcycle 2x 24kg 1:00 8rpm

Assistance GPP training:
20 min recovery cardio/run

Longcycle Training 04
Longcycle 2x 26kg 1:15 easy pace
Rest 2:15
Longcycle 2x 26kg 1:15 easy pace
Rest 2:15
Longcycle 2x 20kg 7:00 8-10rpm

Assistance GPP training:
Rackhold 2x 26kg 3:00
Squat 1 min on/off x2 22rpm
Partial Range Deadlift 3x-4x 25reps
20 min recovery cardio/run

Longcycle Training 05
Longcycle 2x 26kg
1 min on / 90s off max pace
1 min on / 90s off previous max pace – 2/3 reps
x 5 sets

Assistance GPP training:
Rackhold 2x 26kg 4:00
1 min overhead hold 2x 20kg
15 min recovery cardio/run

Longcycle Training 06
Swing + Longcycle 2x 26kg 1:15 Max pace
Rest 2:15
Swing + Longcycle 2x 24kg 7:30
3 breaths in rack en 3 breaths overhead
breathing determines the pace

Assistance GPP training:
5×5 Overhead press
5×5 Bent over rows
8 min fast run

Longcycle Training 07
Longcycle 2x 24kg 1:00 8rpm
Rest 1:00
Longcycle 2x 24kg 2:00 8rpm
Rest 1:00
Longcycle 2x 24kg 3:00 8rpm
Rest 1:00
Longcycle 2x 24kg 4:00 8rpm
Rest 1:00
Longcycle 2x 20kg 3:00 10rpm
Rest 1:00
Longcycle 2x 20kg 2:00 10rpm
Rest 1:00
Longcycle 2x 20kg 1:00 10rpm

Assistance GPP training:
15 min recovery cardio/run

Longcycle Training 08
Longcycle 2x 26kg 2:00 max pace
Rest 3:00
Longcycle 2x 26kg 2:00 max pace
Rest 3:00
Longcycle 2x 20kg 3:30 11-13rpm

Assistance GPP training:
5×5 Squat
5×5 Deadlift
3-4 min rackhold 2x 26kg
1 min overhead hold 2x 20kg
15 min recovery cardio/run

Longcycle Training 09
Jerk 5:00 minutes 2x 26kg
3 breaths in rack + 3 breaths overhead

Rest as needed

Jerk 5:00 minutes 2x 24kg 3
breaths in rack + 3 breaths overhead

Assistance GPP training:
Squat 40 reps in 2 minutes
Partial Range Deadlift 4x 25reps
20 min recovery cardio/run

Longcycle Training 10
1 min on / 90s off longcycle 2x 24kg 10-11 reps
1 min on / 90s off longcycle 2x 26kg 9-10 reps
x 5 sets

Assistance GPP training:
3-4 min rackhold 2x 26kg
20 min recovery cardio/run

Longcycle Training 11
Longcycle 2x 20kg 8:00 max pace

Assistance GPP training:
5×5 Overhead press
5×5 Bent over rows
20 min recovery cardio/run

Longcycle Training 12
Longcycle 2x 26kg 2:00 6rpm + 7rpm
Rest 3:00
Longcycle 2x 26kg 2:00 6rpm + 7rpm
Rest 3:00
Longcycle 2x 24kg 3:00 max pace

Assistance GPP training:
Squat 1 min on/off x5 22rpm
Partial Range Deadlift 3x-4x 25reps
DB Rackhold 2x 26kg 3:00-4:00
DB Overhead Hold 2x 20kg 1:00
8 min fast run

Longcycle Training 13
Jerk 4:00 minutes 2x 26kg
3 breaths in rack + 3 breaths overhead

Rest 5 min

Jerk 4:00 minutes 2x 26kg
3 breaths in rack + 3 breaths overhead

Assistance GPP training:
Overhead press 1 min on/off x2 25rpm
20 reps x 3-4 sets Bent over rows
20 min recovery cardio/run

Longcycle Training 14
1:15 min on/rest as needed longcycle 2x 24kg 13 reps
1:15 min on/rest as needed longcycle 2x 26kg 10 reps
x 4 sets

Assistance GPP training:
Rackhold 2x 26kg 3:00-4:00
20 min recovery cardio/run

Longcycle Training 15
Longcycle 2x 24kg 7:00 min set competition pace

Assistance GPP training:
Squat 100 reps in 5 minutes
15 min easy! walk/run

Longcycle Training 16
Longcycle 2x 26kg 2:00 7rpm + 8rpm
Rest 3:00
Longcycle 2x 26kg 2:00 7rpm + 8rpm
Rest 3:00
Longcycle 2x 20kg 4:00 max pace

Assistance GPP training:
Overhead press 50 reps in 2 minutes
20 reps x 3-4 sets Bent over rows
10 min fast run

Longcycle Training 17
1:40 min on/1:00-1:30 off longcycle 2x 24kg 16-18 reps
x 6 sets

Assistance GPP training:
Rackhold 2x 26kg 3:00-4:00
20 min recovery cardio/run

Longcycle Training 18
Longcycle 2x 24kg 4:00 7rpm + 8rpm + 7rpm + max pace
Rest 3:00
Longcycle 2x 20kg 4:00 9rpm + 10rpm + 9rpm + max pace

Assistance GPP training:
Interval run 10 min: Run easy 2 minutes then sprint voor 10 secs

Longcycle Training 19
Longcycle 2x 26kg 1:30 8rpm + 5 reps
Rest 3:00
Longcycle 2x 26kg 1:30 8rpm + 5 reps
Rest 3:00
Longcycle 2x 24kg 5:00 7rpm

Assistance GPP training:
Bodyweight Jump Squats 30s on/off x 3 sets
20 min recovery cardio/run

Longcycle Training 20
Longcycle 2x 24kg 7:00 min set
1e minute Competition pace
2e minute Competition pace + 1 rep
3e minute Competition pace
4e minute Competition pace + 1 rep
5e minute Competition pace
6e minute Competition pace + 1 rep
7e minute Max pace

Assistance GPP training:
10 min fast run

Longcycle Training 21
Longcycle 2x 26kg 1:30 7rpm + 4 reps
Rest as Needed
Longcycle 2x 24kg 2:30 7rpm + 7rpm + 4 reps

Assistance GPP training:
10 min recovery cardio/run

1 week deload/rest week

Competition day!

Rotterdammer pakt titel op het NK Kettlebell Sport

Afgelopen weekend behaalde Barry Andre, atleet uit het Rotterdam Kettlebell Sport Team, goud op het NK Kettlebell Sport in Oss. Hij maakte 54 herhalingen op het onderdeel “two arm longcycle” met twee kettlebells van 24kg en werd daarmee Nederlands Kampioen op één van de zwaarste onderdelen in deze sport.

Rotterdammer pakt titel op het NK Kettlebell Sport

De prestatie komt twee jaar nadat hij het team oprichtte en ook zelf in deze nog jonge sport stapte. “We proberen in Rotterdam een voorbeeld te zijn voor wat je kunt bereiken met deze sport en wat het betekent om op national niveau te draaien. Daarnaast proberen we de sport uiteraard bekender te maken.”, aldus Andre die tevens coach en trainer van het team is.

Er waren nog meer successen dit weekend voor het kettlebell team uit Rotterdam, want Timo Smaardijk werd bij de mannen 2e op het onderdeel biathlon met 2x 20kg door 108 herhalingen te maken op het onderdeel “jerk” en 148 herhalingen op het onderdeel “snatch”. De herhalingen uit het onderdeel jerk en snatch wordt bij elkaar opgeteld en vormen samen het onderdeel biathlon.

De grootste verrassing uit het team kwam van de Utrechtse Catelijn Visser, die het nieuwe absolute Nederlandse record bij de dames neerzette op het onderdeel “one arm longcycle” met een 16kg kettlebell. Zij maakte 123 herhalingen, is daarbij nieuw Nederlands recordhoudster en behaalde hier mee ook de titel “Candidate Master of Sport”. Dit is de derde hoogste titel die er in de sport te behalen is.

Rotterdammer pakt titel op het NK Kettlebell Sport

Rotterdammer pakt titel op het NK Kettlebell Sport

Rotterdammer pakt titel op het NK Kettlebell Sport

 

Kettlebell Sport Tip 005 – Kettlebell Rack Position

Kettlebell Sport tips van de Rotterdam Kettlebell Academy.
Deze keer geeft Barry tips over de kettlebell rack position.

Kettlebell Beach Bootcamp

Op zaterdag 24 juni om 9:30 “we will lift and rock kettlebells at the beach“.
It won’t be easy, but it will be fun!
Bring a friend, you will need her/him.

Kettlebell Beach Bootcamp

Voor wie: Alle leden Rotterdam Kettlebell Academy en vrienden/familie.
Waar: Strand Nesselande bij het klimrek/fietsenrek (einde van de boulevard).
Start: 09:30
Inschrijven: Reserveringssysteem.
Vrienden: Even doorgeven via info@kettlebellrotterdam.nl of whatsapp 06-22465155.
Kosten: Gratis.

PS: De reguliere trainingen vervallen die dag.

Kettlebell Sport Tip 004 – Kettlebell Overhead Position

Kettlebell Sport tips van de Rotterdam Kettlebell Academy.
Deze keer geeft Barry tips over de kettlebell overhead position.

Kettlebell Sport Tip 003 – Kettlebell Press – Push Press – Jerk

Kettlebell Sport tips van de Rotterdam Kettlebell Academy.
Deze keer geeft Barry tips over het verschil tussen de kettlebell press, push press en de kettlebell jerk.

Zilver op het EK Kettlebell Sport voor Vera van der Wel

Afgelopen weekend behaalde Vera van der Wel, top atlete uit het Rotterdam Kettlebell Sport Team, zilver op het EK Kettlebell Sport in Letland. Ze maakte 113 herhalingen op het onderdeel “one arm longcycle” met een 16kg kettlebell en pakte daarmee de 2e plaats vlak voor haar team maatje Rita Veldmaat, die 3e werd op dit onderdeel.

Zilver op het EK Kettlebell Sport voor Vera van der Wel

Foto: links Rita Veldmaat, midden Vera van der Wel, rechts Sjanett de Geus

De prestatie is heel knap en Vera is daarmee een groot voorbeeld voor deze nog jonge sport in Rotterdam en Nederland. Sinds de opening van de Rotterdam Kettlebell Academy, komt ze 3x per week trainen en mist geen enkele training. Het harde trainen, met ups en soms wat downs, heeft hierbij geleid tot dit mooie resultaat.

Wel kwam de 2e plek met een zware prijs in deze 10 minuten wedstrijd, want ze heeft haar set gedraaid met 9 minuten aan één arm. Na de eerste minuut knapte er iets in haar rechter arm. Helaas bleek in het ziekenhuis dat het spaakbeen is gebroken. Samen met haar coach, Barry Andre, wordt er grondig uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren. Vera maakt het intussen prima, is er verder nuchter onder (ze noemde het letterlijk “one arm loncycle”) en zal de komende 5 tot 6 weken rust houden en aan haar herstel gaan werken.

Het gehele Nederlandse Kettlebell Sport Team was succesvol op dit europees kampioenschap kettlebell, want Sjanett de Geus behaalde 2x goud zowel op het onderdeel “one arm longcycle” met 16kg (andere gewichts- en leeftijdklasse dan Vera en Rita) en op het onderdeel snatch met 16kg. Rita Veldmaat behaalde daarnaast nog eens zilver op het onderdeel snatch, eveneens met de 16kg kettlebell. Beide atleten worden gecoached door Naomi Kooiker.

Zilver op het EK Kettlebell Sport voor Vera van der Wel