NK Kettlebell Sport

Afgelopen zondag 5 juli 2015 werd voor de 4x het NK Kettlebell Sport gehouden in Deventer. Kettlebell Sport wordt nog op kleine schaal beoefend in Nederland, maar is wereldwijd één van de snelst groeiende sporten. Ergens half april 2015 besloot ik voor mij zelf om mee te gaan doen aan dit evenement en er echt serieus voor te gaan trainen. Ik zocht een nieuwe uitdaging in het trainen met kettlebells en dat heb ik geweten. Wel was ik dus aangewezen op mijzelf, youtube, facebook en de paar zeldzame trainers in Nederland die er echt verstand van hebben. (Bedankt Naomi Kooiker en Jaap van der Zand!)

NK Kettlebell Sport

In de ongeveer 8 weken voor het Nederlands kampioenschap Kettlebell Sport had ik veel aan mijn hoofd, was ik druk en zat vol emotionele gevoelens. De meest waardevolle les die ik heb geleerd sinds mijn opleiding in Engeland, is dat training een zeer krachtig effect heeft op het creëren van een gezond lichaam en op het mentaal sterker worden. Ik hield daaraan vast en bleef mijn trainingsschema’s volgen. Geregeld lag ik “half dood” in mijn achtertuin. Ook stopte er veel mensen bij mij in de buurt om te kijken hoe en wat ik aan het trainen was, ook de buurman hing geregeld over de schutting. (Inmiddels traint hij en zijn vrouw nu met mij mee).

Begin mei 2015 snatchte ik zeer makkelijk 120 reps. (herhalingen) met een 20 kg competition kettlebell in 6 minuten. Maar om de 120 reps. te verdelen over 10 minuten, was van een heel ander niveau. Een wedstrijd op het NK Kettlebell Sport duurt 10 minuten en daarbij mag je de kettlebell niet neerzetten en maar 1x van hand wisselen. Bij kettlebell sport moet je jouw “ego” echt opzij zetten en eerst werken om de 10 minuten vol te kunnen maken, dan ga je trainen voor het aantal herhalingen en dan pas naar een zwaarder gewicht. Dit is vaak niet een kwestie van enkele weken of maanden trainen, maar vaak jaren trainen en vooral geduld hebben.

Eind mei 2015 snatchte ik voor de allereerste keer de 10 minuten vol met de 20 kg kettlebell en kwam uit op 114 reps. Met nog een maand te gaan had ik mijn schema bijgesteld en ging trainen voor de 150 herhalingen. Met het onderdeel longcycle (kettlebell clean & jerk) was ik ook aardig op weg. Inmiddels maakte ik met 2x 20kg redelijk makkelijk de 6 minuten vol op een pace van 6 reps per minuut.

NK Kettlebell Sport A-klasse en B-Klasse

Met de 20 kg mocht ik wel meedoen in de A-klasse. Maar mijn gevoel zei dat ik wel een keuze moest maken tussen het onderdeel snatch of longcycle. Ik zou voor de eerste keer meedoen aan het NK Kettlebell Sport en dan gelijk in de A-klasse leek mij wel wat. Echter zou ik dan niet meedoen om te winnen, maar ter promotie van de sport en om ervaring op te doen. Op 31 mei ging ik naar de workshop ter voorbereiding op het NK die werd gegeven door Naomi Kooiker. Ik kreeg tips voor de snatch en voor de longcycle. Hoewel ik een haat/liefde verhouding heb met de snatch, waren de tips voor de longcycle voor mijn gevoel zo efficiënt, dat ik na de workshop besloot om te gaan voor de longcycle.

Echter kon ik de eerste week van juni geheel niet trainen voor het Nederlands kampioenschap Kettlebell Sport, omdat ik een week griep had. En ja, weg was het niveau van de 2x 20kg op de longcycle. Ik zette mijn ego opzij en besloot voor de B-klasse longcycle te kiezen met 2x 16kg. Eerder had ik de resultaten van 2014 gezien in deze klasse en kreeg het idee dat er best een goed resultaat te behalen was.

NK Kettlebell Sport

NK Kettlebell Sport, de dag zelf

Dit jaar stond het Nederlands kampioenschap Kettlebell Sport onder toezicht van de NOC/NSF vanuit de KNKF/Sportbond KrachtsportNL. Officieel aanmelden en wegen dus om 10:00 in Deventer. Om 11:30 was mijn “flight”, zoals dat internationaal genoemd wordt. Je wordt niet opgeroepen, zelf op tijd komen en het platform op. Er is dan 5 minuten tijd om jouw kettlebells te selecteren en te voorzien van magnesium. En eigenlijk was dat net te kort om de kettlebells echt goed te prepareren.
Op het platform staat bij iedere atleet een tweezijdige timer met reps. counter, daarvoor zitten twee scheidsrechters die onder toezicht staan van de hoofdscheidsrechter. 5, 4, 3, 2, 1, start ! Gelukkig was ik na 2 herhalingen van mijn zenuwen af en dacht ik aan tips die ik van Naomi had gekregen: schepje, relax/ontspan, contact en achterover. Waarschijnlijk zegt dit je niks, ik leg het je graag uit in één van mijn kettlebell lessen.

Het was ontzettend warm tijdens het NK Kettlebell Sport door de hitte golf van de dagen ervoor en na 5 minuten dacht ik, dit gaat hem niet worden. Maar voor ik het wist zat ik op 7:30 min. In mijn ooghoeken zag ik dat het redelijk gelijk opging met mijn tegenstander direct naast mij. De kettlebells neerzetten en stoppen was geen optie meer, ik ging door. Rond de 7:50 min. zonder enkele vorm van waarschuwing vooraf was de magnesium op en moest ik het doen met zweethanden op een glad stalen handvat. Weg grip. Versnellen kon ik niet echt, ik was bang dat de kettlebells uit mijn handen zouden glippen, en dat zou diskwalificatie betekenen. Maar wat bleek, ik was eerder al versneld en zat dus op mijn schema. Ik eindigde de 10 minuten met 63 herhalingen. Doel gehaald, dit was namelijk 10 min. volmaken met tussen de 60 en 70 herhalingen. En wat bleek, ik was winnaar in de b-klasse geworden.

NK Kettlebell Sport NK Kettlebell Sport

Hoewel ik zeer tevreden ben met het resultaat, bleek wel, dat ik mijn techniek niet continue heb volgehouden en dat is toch de kunst bij kettlebell sport. Zeker in de laatste minuten is het op wilskracht gelukt, met het schijnt redelijk gekke bekken trekkend. (Loes Staartjes ik ben benieuwd naar de foto’s?)

Ik hoop dat kettlebell sport in Nederland bekender en groter wordt en hoop door het meedoen aan het NK Kettlebell Sport en door deze blog hier mijn steentje aan bij te dragen. Ik wil nogmaals de organisatie de complimenten geven voor het verzorgen van deze dag. Alle atleten en trainers wens ik succes met trainen voor volgend jaar. Ik ga trainen om dan mee te doen in de a-klasse. Daarnaast wil ik Kees, Martijn en Ben bedanken die helemaal uit Alphen a/d Rijn en Rotterdam zijn komen rijden om mij te supporten tijdens de 10 minuten.

Foto’s zijn te vinden in het album “NK Kettlebell Sport 2015” op onze facebook pagina.

Be Strong, Be Fit, Stay Focused,

Barry André

Onmenselijk

Kettlebell sport is met niets anders te vergelijken. Soms is het echt onmenselijk en loodzwaar. Ik nodig je uit om eens een training te volgen in deze kettlebell trainings stijl en geloof mij, al je huidige trainings, fitness en krachtsport ervaringen worden direct overboord gegooid. Hieronder enkele korte voorbeelden van schema’s die ik volgde om je een idee te geven van training. Dit trainde ik naast mijn pure kracht en cardio trainingen en staan in willekeurige volgorde.

Training 1
6 minuten LongCycle 2x20kg pace 8 rpm
6 minuten LongCycle 2x16kg pace 8 rpm
8 minuten LongCycle 2x12kg pace 8 rpm
150x swings 28 kg
60x thrusters 28 kg

Training 2
Min On & Min Off / LongCycle 2×20 kg / 5 rounds / 10 min / 10 rpm
200x swings 28 kg

Training 3
5 minuten LongCycle 2x20kg pace 6 rpm
4x 2 minuten LongCycle 2x16kg pace 12 rpm

Training 4
2 minuten LongCycle 2x24kg pace 6 rpm
4 minuten LongCycle 2x20kg pace 6 rpm
6 minuten LongCycle 2x16kg pace 6 rpm

Krachttraining
4 rounds for time:
20x kettlebell deadlift 48 kg
20x kettlebell swing 48 kg
12x kettlebell squat 48 kg
12x kettlebell press 36 kg
15x kettlebell pushup