Kettlebells en hardlopen

In deze blog wil ik je laten zien wat kettlebells voor mij betekenen bij het hardlopen en wat mijn gedachten passeerde tijdens mijn hardloopronde gisteren.

Ik pakte voor het eerst sinds twee weken na het NK kettlebell sport mijn trainingen weer op vandaag. Ik besloot om mijn standaard 7 km hardloopronde te gaan lopen rond de Zevenhuizerplas hier in Rotterdam. Het was inmiddels exact twee maanden geleden sinds ik mijn laatste hardloop training had gedaan en uiteraard was ik benieuwd hoe mijn hardloop conditie zou zijn na deze periode.

Kettlebells en hardlopen

Door het trainen met kettlebells zijn in het verleden mijn hardlooptijden flink verbeterd en ook was ik al eens vaker een langere periode niet wezen hardlopen. Wat mij toen was opgevallen is dat mijn hardlooptijden niet waren verslechterd. Nu was ik benieuwd of dit ook vandaag weer zo zou zijn. En ja, ik liep vandaag mijn ronde redelijk makkelijk op bijna het zelfde tempo als twee maanden geleden. (Zie de screenshot hieronder van de Nike+ app die ik gebruik). Daarbij stond er vandaag erg veel wind en was het warm, 24 graden. Daarentegen had ik wel de afgelopen twee weken volledige rust gehad.

Kettlebells en hardlopen

Kettlebell sport training en hardlopen

In mijn gedachten ging ik terug naar wat ik de afgelopen twee maanden had getraind in de aanloop naar het NK. Voornamelijk had ik getraind op de kettlebell clean & jerk, oftewel de kettlebell longcycle. Het unieke van kettlebells is de combinatie van kracht en cardio training tegelijkertijd. Naast dat je het gehele lichaam sterker maakt, zonder dat je op een bodybuilder gaat lijken, werk je ook direct aan een ijzersterke conditie. En ook nu bleek dit weer. Daarnaast loop ik al jaren pijnvrij rond, zonder enkele blessures. Een aantal jaar geleden was dit wel anders.

Kettlebell training en hardlopen en afvallen

Wat maakt kettlebell training dan zo uniek in combinatie met andere sporten, zoals hardlopen, naast de combinatie van kracht en cardio training tegelijkertijd?
Eigenlijk is hardlopen vrij eenzijdig als je er verder niks anders bij doet. Je hebt veel kans op blessures en je haalt niet het maximale resultaat uit jouw lichaam. Bij het trainen met kettlebells draait jouw gehele “core” overuren en een sterke “core” is juist ondersteunend bij andere sporten, zoals hardlopen. Voor mij is de “core” alles tussen de knieën en schouders.

Daarnaast werk je ook aan het versterken van jouw gewrichten, of te wel, je bouwt eigenlijk een ijzersterk lichaam, zonder dat je breed of zeer gespierd wordt. Als hardloper ben je dus eigenlijk veel beter in balans. Veel hardlopers denken dat je langer en vaker moet trainen om vooruit te gaan, maar juist krachttraining kan zorgen voor verbetering van jouw prestaties, een betere hardloophouding, minder blessures en ook zeker meer snelheid. Het trainen met kettlebells zorgt er ook voor dat je werkt aan jouw “mental toughness”. Je wordt dus ook metaal veel sterker en dat kan in de laatste kilometer(s) goed van pas komen.

Nog een ander voordeel van krachttraining met kettlebells is dat je vetverbranding veel sneller opgang komt. Wil je “snel” afvallen dan is deze manier van trainen zeer effectief.

Hardlopen en kettlebells voor elk fitheidsniveau

Kettlebell training is een goede aanvulling op alle andere sporten, zoals hardlopen. Kettlebells richten zich door de functionele bewegingen veel op de kracht van de heupen en de core-strength. Goede heupen zijn de sleutel tot elke beweging.

Kettlebell training en kettlebell sport is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, getraind, ongetraind, fitheidsniveau en zowel voor vrouwen en mannen. Meer hierover kun je lezen op de pagina “Wie trainen er met kettlebells”.

De voordelen van kettlebell training zijn onbeperkt, maar ik zeg altijd, je moet het zelf voelen, ervaren en meemaken. Wil je het zelf een keer ervaren? Binnenkort gaat de Rotterdam Kettlebell Academy open en kun je de volledige effectiviteit van de kettlebell zelf meemaken. Schrijf je daarom nu alvast in voor onze gratis proeflessen of neem contact met ons op via info@kettlebellrotterdam.nl of +31 (0)6 22 46 51 55.

Je bent al bekend met kettlebell training? Kom dan toch langs en leer de juiste technieken in kettlebell training en kettlebell sport hoe het echt bedoeld is!

Be Strong, Be Fit, Stay Focused,

Barry André